Blå målarfärg

Vi på Gebenna älskar att hitta säsongens vackraste kulörer, så att du kan bli inspirerad. Blå väggfärg har i många år varit reserverad för barnrum eller badrum, men idag kan du leka med olika blå nyanser i hela ditt hem. Har du funderat på att måla en vägg med mörkblå väggfärg? Eller kanske vill du måla hela ditt vardagsrum med en dov blå nyans som skapar en lugn och harmonisk look utan att färgen blir för stark? Du kan också skapa en feminin och sammetslen look med blågråa toner. Med en blå grund oavsett om den är bruten till en grön, grå, varm eller kall ton, så kommer den bli vackrare genom att kombinera den med ljusa och mjuka toner, som beige och brunt. Se vårt breda sortiment av blåa väggfärger i vår webshop. 

Blått är en favoritkulör

Blått representerar naturen, både molnen samt havet och är de flestas favoritkulör. Ofta förknippas blåa toner med stora öppna ytor, frihet, expansion och inspiration. Blått är känt för att ha en positiv effekt på både kropp och själ. Den blå färgen minskar stress och skapar en känsla av lugn och avslappning. Förutom att vara kulören på både himmel och hav, är blått också en kulör som symboliserar mod och engagemang.

Färgerna som återges i naturen har länge varit populära och trenden att välja jordnära och harmoniska nyanser är för de lugna och behagliga egenskaper som de utstrålar. Olika nyanser av blått kan ge oss olika upplevelser. Mayablått är en ljus kulör som för tankarna till en varm och molnfri sommardag. Mayablått ger en varm och rogivande känsla, och den är lätt att kombinera med andra kulörer. Vidare för den tankarna till medelhavet som inspirerar många inredningsarkitekter som har den blåa nyansen som källa för en mer modern look. 

Moderna hem kring Medelhavskusten omfamnar minimalism genom varma och jordnära toner och naturliga material. Här hyllar de stora öppna planlösningar, rustika väggar och minimalism genom naturmaterial. Rå taktilitet och handgjorda detaljer understryker denna känsla. Från handgjord keramik till vävda korgar, geometri och etniska mönster – gärna på kakel. Du måste tänka enkelt men överdådigt med ett öga för oregelbundna, organiska mönster och former.

Indigoblå

Den mörkblå färgen Indigo – även känd som Japanese Blue, symboliserar intuition, perception och utökad medvetenhet. Man ser kulören på till exempel den djupa kvällshimlen och i blåbär som anses vara superfood. Enligt psykologer påverkar just Indigoblå vår koncentration där man letar efter djup koncentration, bland annat i meditation, vilket hjälper dig att uppnå en djupare nivå av medvetande. Den mellanblå färgen Denim symboliserar hårt arbete, hållbart material och jämlikhet.

Djupa toner tillför det där extra till en minimalistisk inredningsstil. När du fördjupar dig i de djupa och mörkare tonerna för din inredning kan du skapa väldigt olika stämningar; mörkblåa nyanser skapar dramatik, medan starka och klara blå tonert kan hjälpa dig att hålla fokus. Sofistikerade och tidlösa mörka nyanser skapar en mysig atmosfär som främjar kreativitet där det finns krav på avkoppling samtidigt som den tänjer på gränserna för modern design.

Är man inte så förtjust i för mättade och starka färger på väggarna kan blått ändå vara ett bra val. En mer dov och dammig gråblå till exempel ger en mjuk, matt och minimalistisk look. En grågrön färg gör detsamma och detta kommer också att tillföra lite mer värme på grund av de varma gröna undertonerna. Vår blågröna väggfärg i kulören Sea Glass är ett utmärkt exempel och val om man letar efter en lite mjukare och dovare blå nyans.