Drar datorn ström när den är inaktiv?

Ibland kan du sitta hemma eller på jobbet och undra “behöver min dator ström även när den är avstängd?”, Eller kanske du tänkte på någon annan hushållsapparat. Vi är här för att berätta att det gör det! Och när allt går ihop kan avstängda apparater påverka din elräkning avsevärt på lång sikt. Läs vidare om du vill lära dig att spara lite pengar och använda mindre ström i ditt hem.

 

Dina apparater kostar dig pengar när de inte fungerar

Datorer, tv-apparater och andra hushållsapparater drar el även när de är avstängda. De kallas “fantombelastningar” eftersom de inte verkar förbruka någon ström, men ändå dras el. En fantombelastning kan definieras som: “den el som förbrukas av en apparat eller enhet som är avstängd eller i standby-läge.” Även när dina enheter är avstängda går el fortfarande genom dem.

 

Enligt forskning står fantombelastningar för cirka 10% av hushållens elförbrukning, totalt till miljarder i elkostnader årligen. Och enligt forskning spenderar det genomsnittliga europeiska hushållet 100 euro per år på fantomkraft.

 

Sätt att spara ström och pengar

Lyckligtvis finns det sätt att minska elen som dina apparater använder när de är i vänteläge eller avstängda. Här är några grundläggande tips:

Använd ett grenuttag för ditt hemunderhållningssystem och dator så att du enkelt kan stänga av alla enheter samtidigt.

– Koppla ur apparater när du inte använder dem.

– Använd en bärbar dator istället för en stationär dator – bärbara datorer använder mindre el.

Ett annat bra sätt är att hålla reda på dina energikostnader i realtid. Det är här Dogoodel kommer in i bilden. De har skapat en app som hjälper dig att spåra din energiförbrukning. Besök https://www.dogoodel.se/om du är intresserad av att lära dig mer.

 

Apparater som använder fantomström

Här är en lista över vanliga apparater som använder el även när de är avstängda:

– Datorer

– Skrivare

– Kopiatorer

– Faxmaskiner

– Trådlösa telefoner

– Telefonsvarare

– Stereoapparater

– Tv-apparater

– Spelkonsoler

 

Fantomström kan också komma från laddare för mobiltelefoner, bärbara datorer och andra batteridrivna enheter. Även när dessa enheter är fulladdade fortsätter laddaren att använda el.

 

Historiens moral är: även när du inte använder dem körs dina apparater fortfarande på el. Men det finns sätt att spara ström och pengar. Var medveten om fantombelastningar i ditt hem och ta kontroll över din konsumtion och ekonomi.