Effektiva tips för dig som vill börja köpa aktier

Köp av aktier kan både anses vara komplicerat och lätt som en plätt på samma gång. Tillvägagångssättet bjuder inte på några svårigheter, utan där det först blir utmanande är att välja de rätta aktierna samt att ta de bästa besluten. I den här artikeln ska vi dyka ner i ämnet kring aktieköp och hjälpa dig att ta smarta val. Glöm inte att Aktieskola också har ytterligare händiga tips.

Allting behöver inte ske på en gång

När det kommer till aktieinvesteringar är det inte någon fördel att ha bråttom. Faktum är att du gynnas av att ta det säkra före det osäkra. Om du lägger alla dina pengar på första bästa aktier kan det inte bara bli så att du missar kommande gynnsamma erbjudanden, utan du sprider inte ut dina risker.

När allt hänger på en specifik sorts aktier förlorar du hela din investering om det börjar gå dåligt för just den sektorn, så försök att diversifiera genom att välja aktier inom flera olika sektorer. Detta kan som tidigare nämnt innehålla behovet av att ta din tid och vänta på ett bra erbjudande. Trots att du vill vända dig till flera olika branscher och företag kan det även vara en smart idé att inte välja småföretag. Dessa är inte starkt etablerade på samma vis som ett enormt företag (till exempel Apple eller Amazon) så risken är större att de går i konkurs.

Vilka summor bör du lägga på aktier?

Hur mycket pengar du lägger på aktier är helt upp till dig, och medan vissa investerar miljontals kronor finns det andra som nöjer sig med en hundralapp. I vanliga fall är det dock standard att cirka 10 % av det som du tjänar på en månad investeras i aktier. Att ha omkring 10–15 olika sorters aktier samtidigt kan gynna dig, men undvik att konstant köpa och sälja hejvilt. Det är bäst för dig att tänka långsiktigt och att helst behålla dina aktier ett tag då många stora företag självfallet sakta växer för varje år som går.