Hjälper armbågsstöd vid Tennisarmbåge?

Tennisarmbåge, även känd som lateral epikondylit, är ett smärtsamt tillstånd som påverkar den yttre delen av armbågen. Det orsakas av repetitiva rörelser, som de som uppstår när man spelar tennis eller andra racketsporter, som utsätter underarmens muskler och senor för påfrestningar. En av de mest populära behandlingarna för tennisarmbåge är användning av armbågsstöd. Dessa anordningar är utformade för att ge kompression, stöd och stabilitet till det drabbade området, vilket minskar smärta och främjar läkning. Men hjälper armbågsstöd verkligen mot tennisarmbåge? I den här artikeln tar vi en närmare titt på vetenskapen bakom armbågsstöd och bevisen som stöder dess effektivitet för behandling av tennisarmbåge.

Hur fungerar armbågsstöd?

Armbågsstöd fungerar genom att ge kompression till det drabbade området, vilket bidrar till att minska svullnad och inflammation. Kompressionen bidrar också till att begränsa rörelsen i underarmens och handledens muskler och senor, vilket minskar risken för ytterligare skador.

 

Förutom kompression har vissa armbågsstöd även ytterligare funktioner som t.ex. stoppning, värmebehandling och massage. Dessa extra funktioner kan bidra till att förbättra blodflödet och minska smärtan, vilket möjliggör snabbare läkning och återhämtning.

Hjälper armbågsstöd vid tennisarmbåge?

Svaret på denna fråga är ett rungande ja! Flera kliniska studier har undersökt armbågsstödets effektivitet vid behandling av tennisarmbåge, och resultaten har varit överväldigande positiva.

 

En studie visade att användningen av armbågsstöd var effektiv för att minska smärtan och förbättra greppstyrkan hos patienter med tennisarmbåge. En annan studie visade att en kombination av sjukgymnastik och användning av armbågsstöd var effektivare när det gällde att minska smärtan och förbättra funktionen hos patienter med tennisarmbåge jämfört med enbart sjukgymnastik.

 

Utöver dessa studier rekommenderar många vårdpersonal och sjukgymnaster också användning av armbågsskydd för behandling av tennisarmbåge.

Vilken typ av armbågsstöd är bäst för tennisarmbåge?

Det finns många olika typer av armbågsstöd tillgängliga, och vilket som är bäst för dig beror på dina individuella behov och preferenser. Vissa armbågsstöd är utformade för att ge mer kompression, medan andra har extra stoppning för ökad komfort. Det är viktigt att välja ett armbågsstöd som är tillverkat av högkvalitativa, andningsbara material och som sitter ordentligt. Ett korrekt passande armbågsstöd ger mest stöd och stabilitet, vilket minskar risken för ytterligare skador och främjar läkning.

Slutsats

Användningen av armbågsstöd som behandling av tennisarmbåge stöds av bevisen, och flera studier visar att det kan vara effektivt för att minska smärta och förbättra funktionen hos patienter med detta tillstånd. Förutom sin effektivitet är armbågsstöd också ett icke-invasivt och bekvämt behandlingsalternativ, vilket gör det till ett utmärkt val för dem med upptagna scheman eller som föredrar att inte ta smärtstillande mediciner.

 

Om du lider av tennisarmbåge är det viktigt att tala med din vårdgivare för att bestämma det bästa behandlingsalternativet för dina individuella behov. Detta kan innefatta användning av armbågsstöd, fysioterapi, smärtstillande läkemedel eller andra behandlingar. Sammanfattningsvis stöder bevisen användningen av armbågsstöd som en effektiv behandling av tennisarmbåge. Oavsett om du är fritids- eller professionell idrottsman kan armbågsstöd hjälpa dig att återhämta dig från detta smärtsamma tillstånd och återgå till att göra de saker du älskar.