Kan du måla med kalkfärg i köket?

Du kan enkelt måla både ditt kök och dina köksdörrar med kalkfärg. Det rekommenderas att använda Gjøcos Sealer som ett skyddande toppskikt när du målar med kalkfärg på utsatta områden som köksdörrar eller runt köksbänken; detta beror på kalkfärgens matta och öppna yta. Med en bra sealer tätar du denna yta och gör väggen mer motståndskraftig mot smuts och fett.

När du vill måla dina väggar i köket använder du exakt samma procedur som om du skulle måla någon annan vägg. Läs vår guide om hur du målar dina väggar med kalkfärg här.

Kalkfärg för köksdörrar

När du målar dina köksdörrar med kalkfärg kräver det lite förberedelse först:

  1. Var noga med att rengöra dina köksdörrar noggrant med interiörtvätt.
  2. Slipa lätt med sandpapper för att matta ytan
  3. Om dörrarna är i laminat, fyll dörrarna med Gjøcos Heftgrunn – en primer för interiör.
  4. Måla dörrarna med din favoritfärg i två omgångar. Se alla våra kalkfärger här.
  5. När kalkfärgen är torr, måla 1–2 gånger med Gjøcos Sealer.

Observera att Gjøcos Kalkfärg måste härda i ca. 24 timmar innan du applicerar sealer!

Gjøco Sealer skyddar ytan som målats med kalkfärg. Produkten är ett transparent och akrylbaserat tätningsmedel som skapar en matt finish på matta och/eller pigmenterade ytor. Sealern från norska Gjøco förbättrar slitstyrkan och motståndet vid avtorkning. Den är optimal att använda som topplack ovanpå Gjøco Kalkfärg.

Förseglaren från Gjøco gör kalkfärgen lite mörkare, men du får en mer hållbar yta.

Köksdörrar med eller utan effekt?

När du målar med kalkfärg kan du uppnå olika effekter och texturer, beroende på vilken målningsteknik du använder. 

Om du målar med en pensel i kryssande rörelser, skapar du kalkfärgens karakteristiska råa utseende med ett spännande färgspel. Intensiteten och slutresultatet beror på vilken typ av pensel du använder – ju bredare och grövre penseldragen är desto mer enhetligt blir mönstret. Om du å andra sidan målar med små, korta penseldrag kommer du att uppnå ett mer effektfullt färgspel.

Om du målar dina köksdörrar med en roller får du en jämn finish, men behåller kalkfärgens vackra matta utseende.

Vilken kulör i kalkfärg väljer jag till köket?

Kalkfärg skapar en mycket speciell naturlig atmosfär i din inredning, oavsett om du väljer en kall eller en varm kulör. De svala tonerna som blått, blågrönt, rosa och lila passar perfekt in i den nordiska och minimalistiska inredningsstilen, där de kalla undertonerna skapar en röd tråd tillsammans med dina minimalistiska inredningsdetaljer.

Om du väljer att måla med en kalkfärg som har varma undertoner som till exempel de gula, orangea, gröna eller röda kulörerna, kommer du att framhäva de naturliga och harmoniska elementen som redan finns i de allra flesta hem. Varma nyanser av kalkfärg passar superbra tillsammans med naturliga och gyllene träslag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *