Karmhylsa för bästa resultat

Är du i byggtankar och funderar på bästa lösningen för dina fönster och dörrar? Kanske håller du på att renovera? Oavsett vilket, med karmhylsa uppnår du en stabil och hållbar montering av dörr- och fönsterkarmar. Karmhylsa må vara mer komplicerad att jobba med än traditionell karmskruv, men resultatet är bättre justerbarhet och stabilitet när karmen väl är på plats. Rör det sig om ett standard eller tungt nybygge så är karmhylsa definitivt alternativet du ska vända dig till. Vi berättar mer.

Fördelar med karmhylsa

Montage av dörr och fönster med karmhylsa är enkelt och möjliggör dessutom efterjustering, vilket är en stor fördel när förutsättningarna för montage inte är optimala. Exempelvis i ett hus som satt sig med åren och där öppningen för fönster/dörr ska sitta, är sned och skev. Med karmhylsan monterar du fönster och dörrar utan fasta klossar vilket ger ett helt justerbart montage som du enkelt kan demontera utan skador på karm eller underlag. Karmhylsan skapar ett fint ingångshål tack vare fyra skär-spår i hylsan som skär av träfibrerna när den går in. Det minimerar risken för att spräcka regeln när karmhylsan hamnar för nära kanten. En sprucken regel märks inte direkt, utan först efter ett par månader, då dörren kan bli svårstängd. Om du spänner karmen för mycket på ena sidan, utan att släppa efter på motsvarande sida, är risken stor att överdra hylsan. Karmhylsan förbättrar och underlättar ur isolersynpunkt, då man med mineralull eller fogskum kan få en obruten drevning med karmskruvsmontaget.

Välj rätt längd

Det är fogbredden, det vill säga glipan mellan karm och vägg, samt tyngden på montaget som avgör vilken längd på karmhylsa du ska välja. Karmhylsa finns därför i flera olika längder, allt för att passa ditt montage bäst. Montering sker med speciellt monteringsverktyg som passar för samtliga moment för karmhylsor samt tillhörande förankringsskruvar för samtliga klasser och väggmaterial. Karmhylsan är försedd med en cylinder som styr karmhylsan rakt vid inskruvning och är försedd med M16 x 2 gäng anpassad för montage i karm tillverkad av trä. Karmhylsa kombineras med monteringsbricka för montering i karm av aluminium, stål, hårda träslag och PVC.

Några saker att tänka på

När du byter ytterdörr så byter du alltid även karmen det går inte att köpa en ytterdörr utan karm. Man får det aldrig att passa med den gamla karmen det är alldeles för små marginaler man har att spela med. Hur många karmhylsor du behöver till en ytterdörr är lite beroende på tyngd på dörren. Du behöver oftast 8 karmhylsor för att montera en ytterdörr. Det är enkelt att justera karmen. Ena änden används för att skruva i skruven och den andra för att justera karmen. Spänn karmskruven så att karmen sitter fast, men spänn inte för mycket. Då bågnar karmen inåt och dörren eller fönstret kommer inte att kunna stängas. Karminfästnings karmhylsor finns idag ofta som standard hos många ledande tillverkare inom fönster- och dörrindustrin. Karmhylsa är en självklar del i deras kvalitetssäkringssystem. Hos dessa tillverkare monteras karmhylsan direkt i karmen. Ute på marknaden säljs även många karmar med omonterade karmhylsor.