Koppar och lindningstråd i världsklass

Du finner högkvalitativa lindningstråd i ett brett spektrum av applikationer, från borrmaskiner och dammsugare till bilar, tåg och vindkraftverk. Drivna av framtidsinriktad utveckling, anpassningsförmåga och hållbarhet har Dahrén vuxit till en ledande leverantör av lindningstråd. Genom deras enheter i Sverige, Polen och Tyskland erbjuds omfattande produktionskapacitet, affärsstöd samt teknisk kompetens för att möta och överträffa dina affärskrav. Detta gör dem till en pålitlig partner, med djup lokalkännedom samt en förmåga och flexibilitet att hantera komplexa världsomspännande beställningar.

Standard och kundspecifika lösningar

Lindningstråd är idag en kärnprodukt i vardagsprodukter och modern infrastruktur och Dahrén erbjuder ett komplett sortiment av koppar- och aluminiumtråd för alla typer av applikationer. Förutom det breda standardsortimentet erbjuds kundspecifika lösningar, skräddarsydda för att passa alla tänkbara behov. Oavsett om de är standard eller speciella, är alla produkter hållbart tillverkade i en högprecisionsprocess med hjälp av den senaste tekniken.

Valsad koppar- eller aluminiumtråd

Råvaran för både rektangulär och rund lindningstråd är valsad koppar- eller aluminiumtråd. Rektangulär tråd tillverkas genom en extruderingsprocess, där en valstråd pressas genom en form för att få sina slutliga mått, eller genom in-line-ritning. Tråden emaljeras eller täcks sedan med garn, tejp eller annat isolerande material, eller en kombination av material. Rund tråd får sina dimensioner genom ett eller flera steg av ritningen. Inline-tillverkningsprocessen innebär att den slutliga dragningen, glödgningen, emaljeringen och smörjningen utförs av samma maskin. Dahréns tillverkningsprocess förkortar ledtiderna och förbättrar flexibiliteten och tillgängligheten.

Deras patenterade paraffin-vaxmetod inkluderar en avancerad procedur för att smälta vax direkt på tråden. Denna metod har påverkat en hel industri till att byta ut bensin mot mer miljövänliga smörjmetoder. Dahrén-processen säkerställer att kunderna får rätt kvalitet. Systemet inkluderar avancerade kvalitetskontrollsystem spårbarhet och realtidsövervakning av produktionen.

Ledande på lindningstråd

Dahrén är ledande i Europa på lindningstråd av koppar och aluminium för generatorer, transformatorer och motorer. Bolaget har stärkt sin position som en av de ledande leverantörerna inom elektrifiering av drivlinor för el- och hybridbilar. Bolaget erbjuder högkvalitativ lindningstråd, lackerad tråd, lackerade band och omspunna band. Lindningstråd används i generatorer, transformatorer och motorer. Lackerad tråd används i transformatorer, elektriska motorer, bilar och vitvaror. Lackerade band ingår bland annat i generatorer och distributionstransformatorer.

Omspunna band används i tågmotorer, generatorer och transformatorer inom vindkraft och annan kraftproduktion. Standarderna för emaljerad och glasfiberklädd lindningstråd publiceras av International Electrotechnical Commission (IEC), ett internationellt standardiseringsorgan. Denna internationellt etablerade uppsättning specifikationer täcker förpackningar, testmetoder, dimensioner och produktprestanda och tillämpas av Dahrén. För tejpisolerade specialprodukter (DAMIC, DAKAP, etc) används interna standarder baserade på fastställda kundkrav.

Efter mer än ett sekel i affärer skaffade Dahrén en imponerande erfarenhet av tillverkning av lindningstråd som gör det möjligt att effektivt stödja kunderna. Från ett fåtal små oberoende företag har de vuxit till en av de största och modernaste tillverkarna av lindningstråd, med en kapacitet på cirka 65 000 ton per år.