Låt doften ge uttryck för din personlighet

Dofter har lockat ända sedan urminnes tider. Det sägs att människan kan särskilja cirka tiotusen olika dofter – välj rätt doft till rätt tillfälle!

 

Bygg upp din doftgarderob

Parfymerna föddes i Mesopotamien och i det antika Egypten för nästan 4000 år sedan. Då användes dofter till vardags och till religiösa ceremonier. I slutet av 1100-talet upptäckte grekerna och romarna parfymen i Persien och tog med den till Europa – och här togs den emot med öppna armar.

Dofter berör effektivt våra sinnen och blir lätt till en viktig del av garderoben. Många hittar sin signaturdoft som används ofta, medan andra väljer att experimentera mer med olika dofter. Förmodligen har du olika favoriter beroende på årstid. En herrparfym som är lite tyngre och träigare kan passa fint på vinterhalvåret, medan lite lättare dofter med exempelvis citrus matchar en sommardag bättre. Och doften som är given på kvällens festligheter gör sig förmodligen inte lika rätt på kontoret.

Den personliga doften

Det viktigaste är att doften känns rätt för dig. Många sprayar parfymen på handlederna och gnuggar dem sedan mot varandra. Det går givetvis alldeles utmärkt, men om du vill att doften ska hålla längre är ett gott råd att spraya doften i exempelvis nacken eller i armvecken. En till två sprayningar brukar räcka fint.

Tänk på att doften som luktar alldeles underbart på din kollega, kanske inte passar dig lika bra. Hur herrparfymen doftar är individuellt. Hudens PH-värde gör att doften blir unik på just dig.

En stor fördel med parfym är att dofter kan förbättra sinnesstämningar ­– både för dig och människor runt omkring. Det gör att det är lämpligt att ha olika dofter för olika tillfällen.
En fördel med herrparfymer är att de oftast är lite starkare och därmed håller längre samt att du inte behöver ta lika mycket. Doften är ett av de allra första intrycken du ger – välj den väl!