Lyft på rätt sätt för att undvika arbetsskador

Om du har ett arbete som kräver tunga lyft är du förmodligen bekant med de smärtor och skador som kan uppstå. Dessa skador orsakas ofta av upprepad stress på vävnaderna i ryggen. Ryggraden håller upp din överkropp och består av ryggkotor (ben), kotskivor (kuddar mellan dem) och muskler – faktiskt tre olika typer av muskler! Så hur kan du förhindra att du får ont när du måste lyfta ofta? Vi vet alla att vi inte ska lyfta med ryggen; i stället ska vi böja knäna, hålla ryggen rak och använda benmusklerna för att göra de tunga lyften. Men vad händer om det finns dussintals eller till och med hundratals lådor som behöver flyttas eller en massa förnödenheter som regelbundet måste transporteras runt? En del människor kommer att säga något i stil med “gör det inte”, medan andra kommer att insistera på att de aldrig har haft problem med att göra det på sitt sätt. I stället för att bara övertala dig att inte göra det eller berätta vad som har fungerat för dem, vill jag förklara varför det är viktigt med rätt lyftteknik så att du, om din situation förändras och du upptäcker att du behöver lyfta mer än tidigare, kan känna dig säker på att göra det på ett säkert sätt.

Överkroppen är uppbyggd som en kedja.

Ryggen är en kedja och kotorna är länkar. Om en länk är svag eller skadad kan det påverka alla andra länkar i kroppen. Om en kotpelare blir degenererad och komprimerad kan det orsaka smärta och obehag i flera år framöver – vilket innebär att du inte längre kommer att kunna arbeta med full kapacitet.

Musklerna i ländryggen är ansvariga för att stödja din bål så att när du böjer dig framåt eller lyfter något tungt från marken gör det inte ont i ryggen för mycket. Faktum är att många människor lider av kronisk smärta eftersom de inte vet hur viktigt det är att de stärker dessa muskler innan de lyfter något tungt!

Ligamenten stöder leder och bindväv i hela kroppen, men när de skadas eller slits på grund av repetitiva rörelser som att lyfta vikter över tid – försvagas de ytterligare tills de slutligen orsakar skada eller kronisk smärta som kan kräva operation om den inte behandlas tillräckligt länge.

Om du vill att din rygg ska fortsätta att lyfta, kan du följa dessa tips: För tunga lyft finns det andra hjälpmedel som också kan användas.

Om du vill fortsätta att lyfta finns det andra hjälpmedel som också kan användas.

  • En lyftväska kan hjälpa till vid tunga lyft och är lättare att hantera än en låda. Den är tillverkad av canvas- eller nylontyg, har en inre ram och handtag i båda ändar för att göra den mycket lättare att bära.
  • En lyftsele är en annan användbar anordning för att bära saker som tunnor och rör över långa sträckor utan att anstränga ryggen eller armarna för mycket. Den har en mycket enkel utformning; två tygstycken som är förbundna med en rem på varje sida så att de kan bäras bekvämt på ryggen när du bär den under skjortan eller jackan (eller bara låter den hänga runt halsen om det inte finns någon annan i närheten).
  • Lyftvagn – Du bör överväga att använda ett sådant verktyg om din arbetsplats har många olika föremål som måste flyttas från plats till plats regelbundet under dagen, eftersom det sparar tid att vänta på andra personer som kanske inte kan använda sina händer ordentligt på grund av sina egna skador etc.

Som vi har sett är ryggen uppbyggd som en kedja, med skivliknande kotor som fungerar som stötdämpare när de rör sig. Musklerna i övre delen av ryggen är främst ansvariga för lyft, så det är viktigt att hålla dessa muskler starka för att undvika upprepade skador. Detta kan göras genom att hålla ryggen i god form genom träning och stretching, men det kan också göras genom att använda hjälpmedel som handskar och lyftvagnar för att minska belastningen på musklerna vid tunga lyft. Dessa hjälpmedel bör användas för alla tunga föremål när det är möjligt, inte bara på jobbet. Slutligen, kom alltid ihåg att oavsett vad du lyfter eller hur ofta du lyfter det, så kommer säkerheten först!