Måla trä och skötsel av utvändigt träarbete

När du ska behandla träverk och andra trädetaljer som är placerade utomhus, rekommenderas det att utföra arbetet vid temperaturer mellan 10-25 grader (dagstid) samt över 5 grader (nattetid). Utöver detta ska även fuktigheten i träet ligga på under 15%; enklast är att mäta med en fuktmätare. Fuktighetshalten i träet innebär att det finns olika mer eller mindre optimala tidpunkter för att behandla det.

När ska man måla träverk som är utomhus?

När våren närmar sig betyder det, förutom värmande vårsol, fågelkvitter och blommor som spirar, även start på säsongen för att bearbeta dina exteriördetaljer i trä.

Om träverket och andra trädetaljer som befinner sig utomhus inte underhålls kommer det så småningom att försämras av vind och väder. Därför är det viktigt att du underhåller ditt träarbete redan från början.

När du behandlar exteriöra träarbeten rekommenderas det att temperaturen ligger på mellan 10 och 25 graders värme i genomsnitt under dagen och över 5 grader på natten. Dessutom måste fukten i träverket vara under 15 % – det kan du kontrollera med en fuktmätare. Fukten i träverket gör att det är olika tillfällen då det är optimalt att behandla detta.

Under våren vill de flesta av oss göra oss redo för sommaren. Terrassen ska sopas och tvättas, trädgårdsmöblerna hittas fram och blommor planteras i krukorna. Men efter en lång och blöt vinter är ditt exteriöra träverk förmodligen genomblött och behöver tid att torka in.

Måla trädgårdsmöbler i trä

Har du förvarat dina trädgårdsmöbler av trä torrt över vintern, kan du enkelt bearbeta och behandla dessa på våren, så att du kan njuta av dem hela sommaren. Du måste dock också vara noga med att undvika att arbeta med träskydd i direkt solljus, eftersom träskyddet då hinner torka under tiden som du arbetar med det och hinner därför inte tränga tillräckligt djupt in i träet.

Dina trädgårdsmöbler i trä är särskilt utsatta för vind, väder och sol. Du kanske har upplevt att speciellt de horisontella ytorna på dina trämöbler blir matta att se på, eftersom solens UV-strålar bryter ner träet och gör det grått. Temperaturfluktuationer och fukt kan också göra att träet spricker, vilket gör att mögel och alger kan angripa träet.

När du behandlar dina trämöbler, följer du samma procedur som beskrivs längre ner på sidan. Det kan dock vara fördelaktigt att använda en mindre pensel.

Heltäckande träskydd eller Transparent träskydd?

Det finns många olika typer av träskydd på marknaden och det är helt och hållet upp till dig huruvida du vill använda en heltäckande, en transparent, en olje- eller lasyrfärg.

På Gebenna säljer vi en mängd olika träskydd för exteriört trä. Med träolja, bets och lasyrfärg bevarar du träets naturliga utseende och ådrorna kommer fortfarande att synas efter att träet har behandlats. Detta är dock inte en lika hållbar lösning som om du använder heltäckande träskydd.

Det heltäckande träskyddet täcker träets strukturer men håller i gengäld bättre och längre. Primacols Skandinavisk heltäckande träskydd är ett vattenbaserat träskydd som ger en extremt tålig och väderbeständig yta. Med heltäckande träskydd hålls ditt träarbete friskt i upp till 8 år. Vårt heltäckande träskydd finns i fyra trendiga färger, så oavsett om du letar efter vitt, antracit, grått eller svart träskydd så hittar du det här hos oss på Gebenna.

Det optimala skyddet mot solens UV-strålar uppnås genom att använda ett träskydd, med pigmentering i. Helt transparenta produkter kan därför inte rekommenderas som slutbehandling av ditt träarbete – inte ens av dina trämöbler.

Hur målar man exteriört träverk?

Oavsett om du ska måla trädgårdsmöbler i trä, terrassen, verandan, takskägget så är det lika noga och viktigt med förberedelserna. Ju mer noga och grundlig du är desto bättre blir resultatet och du förlänger livslängden markant.

Så applicerar du träskyddande produkter

När du har förberett träet är det äntligen dags att ge det träskydd. Precis som när du målar med vanlig målarfärg rekommenderar vi att du ger ditt träarbete två lager träskydd för att uppnå optimal effekt. Ändstycken och särskilt utsatta ytor måste ha en extra omgång för att säkerställa ett optimalt skydd. När du ska måla med träskydd rekommenderar vi att du använder en bred fasadpensel. Du kan med fördel använda en syntetisk pensel, eftersom den grova strukturen kommer att förstöra en dyr pensel tillverkat av naturligt hår. Du kan även välja att rulla på träskyddet, men du behöver inte använda en pensel på ställen där rollern inte når. Med en pensel säkerställer du att du får träskyddet inarbetat ordentligt i träets fördjupningar och strukturer.