Matbord i trä – vilket material är bäst?

Ett matbord trä är väldigt snyggt i både kök och matsal. Trä är ett levande och naturligt material som passar de allra flesta stilar och önskemål. Eftersom det finns både massivt trä och träfaner att välja på kan det vara bra att veta vilka för- och nackdelar som finns med alternativen.

Massivt trä eller träfaner?

Genom att titta på de olika alternativen kanske du inte ser någon speciell skillnad. Om du gör lite mer efterforskningar hittar du dock flera stora skillnader som påverkar underhåll, slittålighet och utseende på lång sikt.

Massivt trä

Ett matbord i trä i massivt trä är vad de allra flesta föredrar eftersom fördelarna är många. För det första har det en lång livslängd eftersom det går att slipa om och ytbehandla träet flera gånger om. För det andra är massivt trä vackert, levande och naturligt.

Nackdelarna med ett matbord trä i massivt trä är inte lika vida kända som fördelarna. Eftersom trä är ett levande material kan det påverkas av temperatur, luftfuktighet och solljus. Trä som har det varmt och torrt kan krympa. Trä som däremot utsätts för kyla och fukt kan svälla. På grund av de här nackdelarna är det viktigt att vårda ett matbord trä enligt konstens alla regler.

Träfaner

Fördelen med träfaner är att det är ett tåligare material än massivt trä. Då endast ett tunt lager med träfaner limmas på en skiva plywood eller MDF blir bordet väldigt starkt och påverkas inte av varken luftfuktighet eller temperatur. Den största fördelen med träfaner är dock priset som är mycket lägre än massivt trä.

Om du väljer att köpa ett matbord trä i träfaner är det viktigt att du ser till kvaliteten. Om lagret träfaner är lite för tjockt är det vanligt att det släpper i kanterna. Det går inte att slipa ett bord i träfaner om det blir slitet vilket förkortar livstiden.