Roliga saker att göra på fritiden

Både barn och vuxna tycker om att göra saker på fritiden, och alla har olika intressen. Det här med att bygga pussel passar både barn och vuxna. Redan i tidig ålder kan du köpa pussel till ditt eller andras barn, först ett pussel med endast några bitar att bygga. Ju större barnet blir desto fler bitar klarar de av. Om du går in på nätet kan du söka på https://pusselexperten.se/, där har de massor med trevliga pussel att bygga, med underbara motiv. Köpa gärna en matta som är anpassad för pussel, då behöver du inte ta upp matbordet när du ska bygga ditt pussel, det blir mycket smidigare då.

Bygga pussel tillsammans

Att som barn bygga pussel tillsammans med en äldre person, exempelvis mormor, morfar, farmor, farfar eller någon annan vuxen brukar vara uppskattat, särskilt om pusslet består av mindre och fler bitar. Börja med att besöka ovanstående sida och titta tillsammans med barnet och låt det/dem vara med och bestämma motiv. När pusslet är färdigt är det roligt att spara det som en tavla, det är då bara att försiktigt få det över på ett stadigt papper som är limmat, sätt på ett glasskiva och en ram, sedan kan det färdiga pusslet hänga på väggen.

 

Bra terapi för äldre

Att bygga pussel vid ålderns höst är nyttigt för finmotoriken och hjärncellerna. Om du har problem med synen, finns det bra förstoringsglas som sitter på en pannlampa. På flera äldreboende finns det tillgång till en arbetsterapeut och frågar du henne/honom om ett pussel, skaffas det helt säkert fram ett till dig. Det går också bra om äldre personer sitter i en grupp och bygger pussel, på så sätt kan de talas vid och då blir det både trevlig gemenskap och pusselbyggande. En kopp kaffe och något gott till det och allt kommer att vara på topp.

 

Pussel som present

Om du inte vet vad du ska ge i födelsedagspresent eller julklapp, köp då ett pussel, det brukar nästan alltid vara en uppskattad present. Barn brukar vilja bygga pusslet med en gång, och det kan vara skönt att varva ner efter en livlig födelsedag eller julafton. Som vuxen kan du ha några pussel i olika svårigheter hemma, och när det kommer barn på besök kan de själv bygga ett pussel, eller tillsamman med dig!