Så får du en smärtfri erfarenhet med flyttfirmor

Hitta en närliggande flyttfirma

 

Anlita en flyttfirma som utgår från en ort som ligger nära flyttsträckan. Det spelar däremot ingen roll om det är en lokal flyttfirma, eller en flyttfirma någonstans på flyttvägen däremellan. Ju närmare flyttvägen, desto mindre betalar du för flyttbussens och personalens onödiga resande. Generellt så håller flyttfirmorna i storstäderna lite lägre priser, på grund av priskonkurrens och högre beläggning, jämfört med en flyttfirma på landsbygden som saknar konkurrent inom området. Låt säga att du ska flytta mellan Malmö och Kiruna. Då får du troligen ett lägre pris av en flyttfirma i Malmö, än av en firma i Kiruna.

 

Fråga om trygghet och försäkring

 

För att överlämna alla sina ägodelar i någons händer så vill man känna trygghet. Det är därför alltid rekommenderat att ta reda på om flyttfirman följer branschstandarderna ”Bohag 2010” och ”Kontor 2003”, och om de har skadeförsäkring som omfattar kundens bohag.

 

När du väljer flyttfirma så kan det faktiskt vara så att din privata hemförsäkring, eller ditt företags försäkring (om du flyttar ditt företags inventarier), kräver att den anlitade flyttfirman följer de två nämnda standarderna. Det kan bli avgörande för om ditt försäkringsbolag kan ersätta flyttskador som inte kan läggas på flyttfirmans ansvar.

 

Vad ska åka med, när och var?

 

En enda resa för flyttbussen blir naturligtvis billigare än att betala dem för två resor, så det gäller att packa effektivt och prioritera. Småprylar och föremål som inte går att packa kompakt i lådor, till exempel spretiga växter, kanske är smartare att du själv tar i din egen bil. Om du däremot reser till nya adressen med buss eller tåg så kanske du kan be vänner eller närstående, som planerar att bila till dig inom kort, att då ta med lättare, ömtåliga eller spretiga föremål. Det här valet gäller bara om platsen är begränsad i flyttbussen, och för att slippa betala flyttfirman för en andra resa med föremål som du inte är i akut behov av. Om du inte har starka och personliga känslor för din stora soffa eller gigantiska bokhylla, så kan det vara bättre att sälja de möblerna på annons och köpa likvärdiga på den nya orten. Det du säljer på Facebook eller Blocket, kan du oftast köpa till samma pris på nästa ort.

 

Flytta inte när alla andra flyttar

 

Av naturliga skäl så planeras de flesta flyttar till helgerna, det innebär inte bara att de flesta flyttfirmor är fullbokade utan även att flyttpersonalen har helgtillägg. Du kan alltså få din flytt utförd till lägre kostnad om du kan boka in flyttfirman en vardag i stället för på veckoslutet. Dessutom sker de flesta bostadsbyten vid månadsskiftena, vilket också gör att färre flyttfirmor är tillgängliga

då.