Sälja bostadsrätt: Steg-för-steg-guide för en lyckad försäljning

Förr eller senare är det dags att uppgradera (eller nedgradera) din boendesituation. Om du ska sälja din nuvarande bostad för att köpa en ny eller för att slå dig till ro i en hyresrätt finns det många saker att tänka på. Det är trots allt mycket stora summor pengar inblandade i en bostadsförsäljning och rikligt med pappersarbete som måste vara på plats.

 

För att hjälpa dig att lyckas med försäljningen samt känna dig tryggare inför ett så pass stort beslut har vi samlat de viktigaste sakerna du behöver veta och förbereda i en tydlig steg-för-steg-guide.

Överväg att anlita en mäklare

Du kan välja att ordna och sköta försäljningen av din bostad själv, men det bästa sättet att få jobbet gjort är att anlita en mäklare. En fastighetsmäklare är trots allt proffs inom bostadsförsäljning och ser därför till att du får rätt summa för bostaden och inte minst att din bostadsannons når ut till en bred publik, vilket ökar chanserna för en bra försäljning. De tar också hand om allt som har att göra med fotografering av bostaden, förhandlingar och så vidare.

 

Att välja en mäklare är naturligtvis inte något du bör ta för lätt på. Du vill anlita en mäklare som har god kännedom om den rådande bostadsmarknaden och som är engagerad i din bostadssituation, dina framtida ambitioner och din ekonomiska situation. Du som är bosatt i Uppsalaområdet kan med fördel boka en kostnadsfri bostadsvärdering genom Mäklarcentrum.se av en mäklare Heby eller Västerås.

Besikta och gör i ordning din bostad inför fotografering

Sedan är det dag att besikta och snygga till bostaden för annonsering. När en säljare gör en besiktning av sin egen bostad före försäljning brukar det kallas för en förhandsbesiktning, och den genomförs vanligtvis av en besiktningsman. En förhandsbesiktning är fördelaktigt eftersom det ökar chansen för försäljning samt minskar risken för att köpare kräver ett avdrag från köpeskillingen.

 

När besiktningen är klar kan du börja förbereda hemmet för att göra det mer attraktivt och därmed öka försäljningsvärdet. Även om mäklaren kommer att piffa upp din bostad innan fotografering finns det mycket du kan göra själv, till exempel köpa nya fräscha växter samt säkerställa perfekt belysning i alla rum.

Förbered bostaden för visning

Det är en sak att hemmet ser prima ut inför fotograferingen, men det är lika viktigt att bostaden är välkomnande när folk börjar trilla in för visning. Inför visningen ligger allt ansvar på dig som bostadsägare, inte på mäklaren. Det innebär att du måste se till att det alltid är ordentligt städat och att det helt enkelt ser mysigt och bekvämt ut när potentiella köpare kommer för att titta på fastigheten. Om du vill öka försäljningsvärdet ytterligare är det en bra idé att boka en visningsstädning, som snittar på 1500-2500 kronor.

Mäklaren sköter resten

När visningarna har ägt rum är det mäklaren som sköter alla praktiska aspekter av budgivningen, som kan ta olika lång tid beroende på ett antal faktorer. När budgivningen är klar och det är dags för kontraktsskrivning hjälper mäklaren till med detta också, och du behöver bara komma överens med köpare om inflyttningsdatum och villkor. Kontrakten undertecknas sedan på plats (eller digitalt) mellan dig och köparen med hjälp av mäklaren.