Tänk dig in i hur det är att sväva luftballong i det blå över Stockholm

Tänk dig att du svävar högt över alla andra uppe i det blå. Du tar in Stockholm från ovan och ser vyn över staden och landskapet likt en hök som glider över takåsarna. Ta in tystnaden, ta in ögonblicket, ta in vyn. Det är kanske en stund som du gärna vill dela med någon, kanske vill du sväva där uppe själv. Allt detta kan bli ditt när du flyger luftballong över Stockholm. Vi berättar mer om hur det går till.

Att förverkliga drömmen – hur går det till?

Drömmen om en tur med luftballong över Stockholm kan bli verklighet genom följande steg. För det första måste du införskaffa dig en biljett. Efter biljettköp kan du boka in dig på lämplig flygdag. Sedan är det viktigt att du håller koll på mobilen. Det meddelas nämligen via sms om flygning kan ske eller ej. Ballongflygning är väderkänsligt och kan inte alltid genomföras om det blåser kraftigt eller om det är åskskurar. Gör inga egna bedömningar. Det kan regna på eftermiddagen men ändå kan det bli flygning på kvällen efter att regnet passerat. När du väl har fått bekräftelse via sms så samlas ni på en gemensam samlingsplats. Hit återkommer ni även efter flygningen så här kan du parkera din bil. På startfältet plockar ni gemensamt fram ballongen och förbereder den för flygning. Piloten har en obligatorisk säkerhetsgenomgång och berättar mer om hur planen ser ut för den stundande flygningen. Efter detta kommer ballongen fylls med först kall luft från fläktar, innan piloten börjar fylla på med varm luft. Sedan är det dags att stiga ombord och ge sig ut på att sväva över Stockholm. Till en kvällsflygning rekommenderas att du klär dig som vid en skogspromenad, allt efter rådande väder. Det vill säga långbyxor samt bra skor och gärna en extra tröja. Det kan hända att ni landar i högt gräs eller på ett lite lerigt fält. Efter solens nedgång kan det bli ruggigt och tidvis mycket mygg. Högklackat och kortkjol är inte att rekommendera. Till en morgonflygning rekommenderas att ni utrustar er med stövlar eller liknande skor. Morgondaggen som bygger upp under natten är mycket blöt. Ta gärna med en keps och vattenflaska om det är varmt ute. Ta även med en giltig legitimation. Glöm heller inte din kamera, ballongflygning är en upplevelse värd att dokumentera.

Kan vem som helst flyga luftballong?

Att flyga luftballong över Stockholm har väldigt få regler. För att få flyga ballong måste du dock vara minst 12 år och 140 cm. Om du är under 18 år ska minst en målsman följa med i korgen. Flygningen är ungefär en timme lång och du ska orka stå upp i korgen under denna tid. Landningen kan jämföras med att hoppa ner från en pall, om du på grund av ryggproblem eller handikapp inte klarar av detta så rekommenderar ej att du flyger luftballong. Om du på grund av annan skada eller sjukdom är osäker på om du kan flyga ballong så rekommenderar vi att du rådgör med din läkare.