Träna upp din mage

Drömmer du om en platt mage eller saknar du bara bra och effektiva magövningar för att strama upp magen? Har du svårt att komma på bra övningar för att träna magen? Blir det kanske lite för mycket situps? Magträning behöver inte alls vara enformigt. Det går att göra bra magövningar och träna magen hemma. Vi berättar mer.

Tips

Att träna magen går att göra på många olika sätt. Träna och äta rätt är nyckeln. Med en kostplan och magövningar som stramar upp hela kroppen får du en stark mage. Att se över sin livsstil är ett av de bästa åtgärderna du kan ta till. Om ditt fett mest sätter sig på magen är det en bra idé att se över hela din livsstil. För om fettet sitter runt dina organ är det en tickande bomb för hela din hälsa, eftersom det ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. Har du mycket fett på magen äter du troligen för mycket eller för onyttigt, men även andra faktorer kan spela in. Stress är en vanlig orsak eftersom stresshormonet kortisol både ökar din aptit och tendensen att spara fett på magen.

Din matsmältning spelar också en viktig roll för magens utseende. Fungerar matsmältningen inte ordentligt och du inte regelbundet går på toaletten, kan du inte heller få en platt mage.

Sömn är en tredje faktor! Om du inte sover tillräckligt mycket kan det påverka din hormonbalans och öka aptiten trots att du inte är hungrig. Även åldern har betydelse för hur tajt eller platt din mage ser ut. För med åldern förändras muskelvävnaden och blir slappare. Det är därför otroligt viktigt att stärka bålen för att magen ska bli plattare. Stärkande magövningar håller inälvorna på plats och därmed slipper du få en mage som hänger ut. Tips på bra magövningar är exempelvis sittande armsträckning, tådippsövningar, vaggande planka och bäckenlyft.