Vad är en excenterskruvpump och hur fungerar den

Kanske du funderat på vad en excenterskruvpump är? Eller så vet du ungefär, men vill ha koll lite på hur en excenterskruvpump? Denna typ av pump är en typ av deplacementpump. Men vad är en deplacementpump så kanske du undrar. Den kallas även för förträngningspump och detta är en kategori pumpar vilka ger ett visst flöde per varv eller per slag.

Excenterskruvpumpen använder sig av en skruv och en rotor. Det för att kunna pumpa olika sorters vätskor. Det fungerar på så vis att skruven som roterar, den pressar vätskan. Det genom pumpens kamrar och skapar tryck för att pumpa ut den. En excenterskruvpump används för en mängd olika applikationer, även pumpning av högviskösa vätskor, kemikalier och oljor.

Dessa pumpar är självsugande och genererar en jämn ström utan pulsering. De är volymetriska, vilket innebär att de levererar en konstant volym per varv. Det finns även excenterskruvpumpar tillgängliga i reversibel utförande.

Dessa pumpar har en imponerande användbarhetsspann och kan han hantera allt från vattenliknande vätskor till extremt viskösa ämnen med en viskositet upp till 800 000 cP. De kan även hantera medier som innehåller slitande partiklar utan att skadas. Dessa pumpar är skonsamma och kan behandla sköra medier utan att orsaka skador. Små excenterskruvpumpar används ofta som doseringspumpar.

Flera fördelar med en excenterskruvpump

Excenterskruvpumpar erbjuder flera betydande fördelar. För det första kan de smidigt hantera högviskösa vätskor som olja och smörjmedel. Dessa pumpar genererar minimal pulsation, och det i sig minskar risken för skador på rörsystemet. Dessutom är de mycket effektiva och säkerställer en jämn och konstant flödesnivå.

Denna typ av pump är lätt att underhålla och rengöra. Då den har ett begränsat antal rörliga komponenter kräver den endast enkelt underhåll och kan fungera under många år utan ha behov av större reparationer.

Underhåll av pumpen i sig är inte så svårt, det handlar mest om att regelbundet göra rent den. Så ska hela pumpen demonteras så att alla delarna kan rengöras. Slitna delar i pumpen bör bytas ut.

Vanliga branscher och användningsområden för excenterskruvpumpar

Excenterskruvpumpar används i en rad olika applikationer, inklusive transport av avloppsslam, lim, slam, filterpressar, kemikalier, lera, spackel, deg, senap, färg, olja, melass, djurfoder och avloppsvatten, samt inom flera andra områden.

Dessa pumpar är särskilt vanliga inom branscher som livsmedelsindustrin, processindustrin och kemisk industri.

Just livsmedelsindustrin är där denna pump är allra populärast. Det eftersom att där används de för att pumpa olika livsmedel på ett sätt som upprätthåller hög hygien och aseptisk standard.

Inom den kemiska industrin anpassas excenterskruvpumpar ofta för att möta unika behov, med tanke på både design och materialval för komponenterna.

Även när det kommer till avloppsbehandling så spelar dessa pumpar en stor roll, då de används bland annat för att hantera olika ämnen. Bland annat då slam, polymerer och kalk, det i reningssystemet.

Hitta rätt excenterskruvpump för dig

Om du är ute efter att hitta en excenterskruvpump som passar dig och det du sysslar med, kolla gärna i det sortiment som finns hos Zander & Ingeström.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *