Vad kan jag träna med kettlebells?

Kettlebells är ett mångsidigt träningsredskap som kan användas vid många olika övningar. Du kan använda kettlebells för att utföra explosiva övningar såsom svingar, ryck eller frivändningar. Andra träningsformer du kan utföra med kettlebells är dragövningar som till exempel rodd, men även pressövningar som till exempel axelpress och bröstpress. Vi berättar om två basövningar som gör skillnad..

Kettlebells basövning 1 – kettlebellsving

Regelbundet svingande av din kettlebells är inte bara kanon för att hålla ryggen vid god hälsa och undvika ryggvärk, utan att det också kommer stärka dina höftmuskler och göra dig starkare i marklyft – till en ganska liten tidsinsats!

Så här gör du:

  1. Börja med kettlebellen stående på marken några decimeter framför dig.
  2. Andas in, ta tag i kettlebellen och svinga bak den mellan benen.
  3. Svinga kettlebellen framåt genom att sträcka ut höft och knä. Andas ut samtidigt.
  4. Du lyfter inte kettlebellen med armarna – precis som vid marklyft är armarna bara ”rep” som sitter fast i vikten.
  5. Svinga upp i brösthöjd ungefär, låt sedan kettlebellen falla tillbaka mellan benen. Andas in på vägen ned. Tänk ”bakåt” istället för ”nedåt”, och ungefär samma rörelse som vid raka marklyft – det vill säga inte en knäböj!

Kettlebells basövning 2 – goblet squat

Tack vare att vikten är så långt framför kroppen får du en väldigt hjälpsam tyngdpunktsförskjutning, och många klarar att knäböja djupt i en goblet squat. Det här kan vara en fenomenal övning för att öka din rörlighet i knäböjsrörelsen.

Så här gör du:

  1. Greppa kettlebellen i ”hornen” och håll den tätt mot bröstet med armbågarna pekandes ned mot marken. Ju mer du ”får under” armbågarna, desto enklare är den att hålla.
  2. Andas in och böj på knäna. Blicka framåt eller på marken några meter framför dig.
  3. Vänd kontrollerat och res dig upp igen. Andas ut på vägen upp, eller byt andetag i toppen.