Välja induktionshäll till köke

Är det så att du ska renovera köket, bygga helt nytt, eller kanske bara vill byta ut din spis? Ett val som har kommit att bli allt mer populärt under de senaste åren, det är en så kallad induktionshäll. Mycket av dess popularitet beror på att den har en elektromagnetisk teknik som genererar värmen och överför den direkt till kastrullen eller stekpannan. Uppvärmningen går därmed mycket snabbt. Induktionshällar finns idag i många olika varianter och med olika valmöjligheter. Så det kan vara bra att fundera över vissa saker inför valet av att köpa en sådan här häll.

En bra sak att veta är att de flesta induktionshällar har ett standardmått på 80 cm, mot 60 cm som spishällar alltid var förr. Dock har just 80 cm blivit allt vanligare i nyare kök. I vissa kök är bänkarna designade för 90 cm och bor du i ett äldre hus, så kan det fortfarande vara 60 cm.

Hitta den perfekta induktionshällen

Idag kan det variera en hel del när det gäller en induktionshälls funktioner. De allra billigaste varianterna, de saknar oftast de där extra funktionerna, samt att de har ofta mindre plattor. De allra dyraste, de kommer med hela kokzoner, där det då går att placera kastrullerna eller stekpannorna var du vill. På dem går det ofta även att använda den som en grill.

Tänk även på att om du byter från en vanlig keramisk spishäll, så kan du behöva byta ut alla dina kokkärl med. På en nyare häll så fungerar nämligen bara kastruller och stekpannor som har en botten som är magnetisk.

En annan sak att tänka på är att du bör ta in en elektriker för att installera din induktionshäll.

Jämför innan ditt köp

Som med så mycket annat, så är det bra att jämföra olika modeller mot varandra, före du köper din nya induktionshäll. Det så att du får den som passar dig och ditt kök.