Vilket elbolag ska du välja?

Funderar du på att helt byta elbolag? När du ska byta elleverantör så finns det en del saker att tänka på. Du kan kolla om det är en oberoende elleverantör. Det som de flesta personer prioriterar, det är vad det kostar, om det är grön el och att det finns en bra kundtjänst. Om du vill läs mer här om ett bra elbolag.

Om du redan nu har ett elbolag, så står det dig fritt att byta, så länge du inte har ett avtal som fortfarande är bundet. Om ditt avtal är på väg att gå ut, så kan det vara läge att se över om du kan hitta billigare el hos ett annat elbolag. Det är inte ett måste att teckna nytt avtal hos det elbolag du ”alltid haft”.

Jämför elbolag och elavtal

Om du ska byta till en oberoende elleverantör så kan det vara bra att jämföra flera olika mot varandra. Se alltid till att läsa de aktuella villkoren. Det finns olika elavtal som ofta erbjuds så som rörligt elavtal, fast elavtal, mixat elavtal och att betala timpris. Fundera på vad det är typ av elavtal som passar dig bäst. Ofta kan det vara en trygghet i att välja ett fast avtal, för då vet du vad det kommer att kosta varje månad. Dock kan det vara bra med ett rörligt med, eftersom du då kan få billigare el så snart priset på börsen sjunker.

Du bör även se till att kolla upp avgifter och annat som ett elbolag kan ta ut. Det är inte bara elen du betalar för utan det kan tillkomma avgifter i form av avi-avgifter, inköpspåslag, elcertifikatkostnad med mera.

Fundera även på om du ska välja el från förnybara energikällor som sol, vind eller vattenkraft. De flesta elbolag har så att du kan välja till att ha en del el från detta.