Bra saker att tänka på då du ska köpa markis

Den första och möjligtvis mest avgörande frågan är om markisen kan monteras på husväggen. Behöver du använda reglar för att fästa den eller är det nödvändigt att montera den i takfoten? Det är också viktigt att överväga hur högt markisen bör placeras. Kommer den att möjliggöra en enkel öppning av fönster och altandörrar?

Vidare, hur bred bör markisen vara över fönster och dörrar för att tillhandahålla tillräckligt skydd mot både sol och regn? Vissa företag erbjuder kostnadsfria hembesök där de kan inspektera ditt hus för att säkerställa att det är lämpligt för en större markis. Du som väljer markiser från maxmarkiser.se på Lidingö, du får hjälp med att välja rätt så väl som att montera upp dem!

Hitta rätt markis

När det gäller solskydd i Sverige så måste de kunna klara av tuffa klimatförhållanden, inklusive stora temperaturskillnader, sur luft, kraftiga vindar och hög luftfuktighet. Deras ungefärliga livslängd sträcker sig upp till 15 år. Det råder olika åsikter om vad som är bäst, om man ska välja mellan aluminium eller stål, vajrar eller kedjor, eller när det kommer till godstjocklek och antal vikarmar.

Mest utsatta delen på en markis är dess duk. En kvalitativ markisduk är tillverkad av 100 % spinnfärgad akryl, vilket är den mest UV-tåliga av de vanligt förekommande fibrerna. Spinnfärgad väv är särskilt färgbeständig. Dukarna är impregnerade för att skydda mot fukt och behandlade för att förhindra röta.

För att skydda markisrullen mot nedfall av smuts, regn och snö kan fönstermarkiser förses med en kassett, medan större markiser kan ha ett tak av lackerad plåt eller aluminium. Även om aluminium är dyrare, eliminerar det risken för rost. Detta extra skydd förlänger markisens livslängd och bevarar dess estetiska kvalitet.

Ta hand om markisen

För att rengöra markisen på enklast sätt, använd en borste och ljummet vatten med mild tvål eller tvållösning. Det är rekommenderat att tvätta den yttre halvmetern av duken samt kappan en gång om året som en förebyggande åtgärd. När smutsen blir synlig kan den vara betydligt svårare att avlägsna.

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *